Moeite met lezen en schrijven? Je bent niet de enige!

Ed Kroeze uit Steenwijk heeft nooit goed leren schrijven. Hij maakte er geen probleem van. Bijvoorbeeld op zijn werk bij Shell deed hij het zware werk en een collega vulde zijn papieren in. Na een paar jaar is het mis gegaan. Zijn collega ging met pensioen en kon hij zijn papieren niet meer invullen. Hij durfde niet te zeggen dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Toen werd hij ontslagen.  Het werd tijd om er wat aan te gaan doen. ‘Je bent immers nooit te oud om te leren’ volgens Ed.

Ed hoorde via zijn begeleider van Sociaal werk de Kop dat hij hulp kon krijgen bij het beter leren schrijven en lezen bij het Taalpunt. Tijdens het inloopspreekuur kwam hij in gesprek met Antoinette Versteeg en dacht hij ‘hé hé eindelijk na zoveel jaren’. Zij zorgde dat hij een fijne taalvrijwilliger kreeg. De eerste keer vond hij erg spannend. Hij herinnert zich nog goed dat hij na de eerste keer zere vingers had van het schrijven. Elke week kwam hij trouw één uur in de week naar het Taalpunt. Het schrijven ging steeds beter. Hij kreeg steeds meer zelfvertrouwen.

Eén op de zeven volwassenen heeft moeite met lezen en schrijven, echter niet iedereen durft hulp te vragen. Ed begon ruim twee jaar geleden met de schrijflessen. Hij kan nu ook met de computer over weg. Een berichtje versturen en e-mailtje lezen. “Mensen pak je kans, je hebt niks te verliezen, je kan alleen maar winnen”, volgens Ed Kroeze. Ik hoef niet meer naar de buurman om een brief te laten voorlezen of een adres op een kerstkaart te laten invullen.  Ik kan het nu zelf. Het leven is er veel gemakkelijker op geworden. Ik kan nu ook folders lezen en ga op de aanbiedingen af.  En ik puzzel nu. Machtig mooi! Heerlijk om te doen.

Ed is ook Taalambassadeur geworden van het Taalpunt. Aan iedereen die het wilt horen vertelt hij zijn verhaal. De schaamte voorbij.

Translate »