Taalpunt Steenwijkerland is er voor jou!
 

  • Goed Nederlands leren?
  • Beter met de computer, tablet of smartphone omgaan?
  • Of hulp bij het rekenen?
aanmelden

Vrijwilliger worden bij het Taalpunt

Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk. Maar het  werken met de computer en rekenvaardigheden zijn vandaag de dag ook belangrijk om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Een vrijwilliger kan helpen om één van deze basisvaardigheden te verhogen.

Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als vrijwilliger kan je hier een erg belangrijke bijdrage aan leveren.

Wat doet een taalvrijwilliger?

  • Eén op één begeleiding:

Na een oproep van de taalpuntcoördinator wordt een taalvrijwilliger gelinkt aan een deelnemer. Deze deelnemer heeft tijdens een intakegesprek te kennen gegeven wat hij/zij wil leren;  beter lezen of schrijven? Of gaat het spreken nog moeilijk. Dat laatste speelt vooral bij mensen die Nederlands als tweede taal willen leren.

De taalvrijwilliger ontvangt een formulier met de gegevens van de deelnemer en wat zijn/haar leervraag en niveau is.  De taalvrijwilliger neemt contact op en maakt een afspraak op neutraal terrein (bijvoorbeeld de bibliotheek) met de deelnemer om kennis te maken en nadere afspraken te maken. De taalvrijwilliger maakt gebruik van het materiaal dat gratis ter beschikking wordt gesteld door het Taalpunt.

  • Begeleiden van een praatgroep

Het leren spreken van onze taal is voor NT2ers (mensen die Nederlands als tweede taal leren)  heel lastig. Een praatgroep o.l.v. een taalvrijwilliger helpt daarbij. Veelal wordt er een thema behandeld. Vaak in samenspraak met de taalvrijwilliger.  Dit vindt  in de bibliotheek  plaats op een van tevoren bepaald tijdstip.

  • Begeleiden van een leesgroep

Samen met de taalvrijwilliger  wordt er een boek gelezen. De taalvrijwilliger leest voor, de groep leest mee. En er wordt over het boek gesproken. Wat vindt men ervan?

  • Ondersteunen van een professioneel docent

Er wordt les geven op een aantal plekken in Steenwijkerland door ROC Landstede en het Deltion College aan groepen. Dat zijn de zogenaamde taalverhogingslessen. De docent wordt ondersteund door een aantal taalvrijwilligers.

Wat doet een vrijwilliger die helpt bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden?

Na een oproep van de taalpuntcoördinator wordt een vrijwilliger digitale vaardigheden gelinkt aan een deelnemer. Deze deelnemer heeft tijdens een intakegesprek te kennen gegeven wat hij/zij wil leren;  een appje leren sturen,  een mail kunnen sturen,  met of zonder bijlage, hoe werkt mijn smartphone nu eigenlijk etc. De mensen die hier  voor komen hebben nog niet een hele cursus nodig; zij leren  in een paar keer eenvoudige zaken. Als de deelnemer verder wil, dan kunnen wij hem doorverwijzen naar Senior Web of de Klik& Tik cursus van de bibliotheek.

Deze vrijwilliger hoeft géén ICT specialist te zijn, maar kennis van zaken rondom een tablet, smartphone of laptop/desktop is wel handig!

De begeleiding is één op één of in een heel klein groepje van hooguit 3 mensen.

Wat doet een rekenvrijwilliger?

Na een oproep van de taalpuntcoördinator wordt een rekenvrijwilliger gelinkt aan een deelnemer. Deze deelnemer heeft tijdens een intakegesprek aangegeven dat hij beter wil leren rekenen.

De rekenvrijwilliger ontvangt een formulier met de gegevens van de deelnemer en wat zijn/haar leervraag en niveau is.  De rekenvrijwilliger neemt contact op en maakt een afspraak op neutraal terrein (bijvoorbeeld de bibliotheek) met de deelnemer om kennis te maken en nadere afspraken te maken. De rekenvrijwilliger maakt gebruik van het rekenmateriaal dat gratis ter beschikking wordt gesteld door het Taalpunt.

Contact

 

Bel 06-51542234 

of 06-30716592

Contact

info@
taalpuntsteenwijkerland.nl

Spreekuur

Bibliotheek,  Meppelerweg 47a Steenwijk

Maandag 13.00-15.00 uur
donderdag 18.30-20.00 uur

op afspraak

 

De Burght,  Godfried van Rhenenlaan 2,  8325 EX Vollenhove 

Iedere eerste vrijdag van de maand

10.00 – 12.00 uur

op afspraak.

 

Hoe word je coach?

Alle nieuwe vrijwilligers krijgen een training van 4 tot 6 dagdelen. Na afloop ontvangen de cursisten een certificaat van de Stichting Lezen & Schrijven en mogen zich vrijwilliger coach noemen op het gebied van taal, en /of rekenen en digitale vaardigheden.   De training en het cursusmateriaal is geheel gratis en wordt door professionele docenten verzorgd in Steenwijk.

Geïnteresseerd?

Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.  Wij nodigen je dan uit voor een gesprek om nader kennis te maken.

Geïnteresseerd in:

Ik ben beschikbaar op (OVERDAG):

Ik ben beschikbaar op (AVOND):

Spreekuur

Bibliotheek,  Meppelerweg 47a Steenwijk. Op afspraak!!

Maandag 13.00-15.00 uur
donderdag 18.30-20.00 uur

De Burght,  Godfried van Rhenenlaan 2,  8325 EX Vollenhove

Vanaf  vrijdag 4 september 2020
10.00-12.00 uur

Colofon

Deze website is gefinancierd door de overheid en tot stand gekomen in samenwerking met lokale en landelijke partners. Veel content mag gereproduceerd en gekopieerd worden. Als u dit wilt doen, stellen wij het op prijs wanneer u een kort verzoek indient via info@taalpuntsteenwijkerland.nl. Dan kunnen wij namelijk controleren dat geen rechthebbende tekort wordt gedaan.

September 2019 © Taalpunt Steenwijkerland

Translate »